SEO uyumlu makale satın al kararı, bir web sitesini Google arama sonuçlarında üst noktalara taşıyabilmek adına gerekli olan karar zincirinin ilk aşamasıdır. SEO için içerik yazmak, içeriği arama sonuçlarının en üstüne yerleştirmek amacıyla ana sıralama faktörlerini karşılayan makaleler ve metinler üretme işidir. Kalite en önemli faktördür, ancak en iyi sonuçları elde etmek için diğer temel unsurları karşılamamız gerekir.
Google’ın algoritmasının evrimi her geçen gün internetteki en iyi sonucu sunmak için insan bakış açısına giderek yaklaşıyor. Peki SEO için içerik yazmak hala mümkün mü?
Bu evrim sürekli olmasına ve her geçen gün daha da gelişmesine rağmen, Google bir sayfanın içeriğini değerlendirmek için bazı temel faktörleri kullanır. Ve kesinlikle her dijital pazarlamacı şöyle düşünmelidir: Sitemi Google’da en iyi sonuçlar arasına nasıl dahil edebilirim?
Web sitenizin veya işletmenizin ziyaret, etkileşim ve sonuçlarını artırmak istiyorsanız, ana arama motorunun sıralama faktörlerini bilmek gerçek bir gerekliliktir. Bu, SEO’nun ne olduğunun ayrıntılarını anladığımızda netleşir, bunu aşağıdaki videoda inceleyebilirsiniz:
Uygulamada, bir web sitesinin SEO çalışmalarının sonuçlarını getirmesine neden olan birkaç faktör vardır. Bu kılavuzun odak noktası, Google’da organik sonuçlar üretmek için iyi planlanmış bir gönderinin ideal yapısını açık ve doğrudan bir şekilde göstermektir. Fikir, cezaları en aza indirmek ve katılımı ve dönüşümleri artırmaktır.
Google’ın organik aramasında iyi konumlanmanın önemi nedir?
Tüm arama motorları organik (ücretsiz) sonuçlar dediğimiz sonuçlara ve ayrıca ücretli sonuçlara (para kazandıran reklamlar aracılığıyla) sahiptir.
Google şu anda dünyanın en büyük arama motorudur. StatCounter’a göre, bu liderlik mutlaktır: Temmuz 2020’de Google, küresel pazar payının% 92’sinden fazlasına sahiptir. Bing ve Yahoo! Gibi diğer arama motorları çok geride. Bu nedenle, burada arama motorları arasında lider hakkında düşünerek en iyi uygulamaları detaylandırmaya odaklanacağız.
Bu sayı tek başına iyi konumlandırılmanın önemini gösterir. Hangi şirket veya markadan bağımsız olarak herhangi bir hedef kitle veya kişi Google’da günlük aramalar yapıyor. Ve bu aramalarda, bu insanların rakiplerinizi bulmasını istemezsiniz, değil mi?
İçerik oluştururken, yalnızca Google için en önemli gereksinimleri değil, kullanıcıyı da düşünmek önemlidir. Ancak bu yollardan sadece birini seçmek hiçbir zaman gerekli olmadı. Tam tersi. Bugün, SEO hakkında düşünen çok iyi yazılmış makale, kullanıcı açısından çok iyi yazılmış olmalı. Dolayısıyla SEO uyumlu makale satın al kararı verilmişse, mutlaka bu konuda yetkin ve okuyucu doyuran türde içerikler üretilmiş bir ajanstan destek alınmalıdır.
Artık bazı anahtar kelimeleri kalınlaştırmanın ve bir makaleyi optimize etmek için meta anahtar kelime etiketini eklemenin yeterli olduğu bir zamanda yaşamıyoruz. Bu yazıda size yayınınızla ilk sırayı almanızı sağlayacak bir tarifi vermeyeceğiz, bunun yerine Google’ın iyi gözlerle gördüğü ve sayfanızı değerlendirirken değer verme eğiliminde olduğu bazı pratik ipuçları vereceğiz.
SEO amaçlı içerik yazmak için temel kavramlar
Kaliteli SEO içeriğinin nasıl yazılacağına dair pratik ipuçlarına geçmeden önce, aşağıda sunulan eylemleri anlamanın temeli olan bazı kavramları bilmemiz gerekir.
Organik arama kavramı
Organik arama, arama motoru sonuç sayfalarında (arama motoru sonuç sayfaları veya SERP olarak da adlandırılır) doğal olarak (ücretli olmayan) görünen tüm sonuçları ifade eder.
Bu sonuçlar, arama motorunda kullanıcı tarafından aranan anahtar kelimeye göre ortaya çıkar ve sonuçlar her sitenin sıralamasından aranan anahtar kelimeye kadar sıralı olarak listelenir.
Google algoritması
Google’da görünen sonuçların sıralaması, her sitenin konumlandırılmasını olumlu veya olumsuz olarak nitelendiren 200’den fazla değişkene dayanmaktadır.
Bu sıralama faktörleri, günlük olarak, daha basit bir şekilde değişikliklerden geçer ve her yıl birkaç kez, daha büyük bir değişiklik olduğunda yine de başkaları vardır. Detaylı bilgi için: son yıllarda algoritma güncellemeleri.
Güncellemeler, kullanıcı tarafından aranan anahtar kelimeyi, alanın kalitesi, alaka düzeyi, yetkisi, siteye yönlendirilen bağlantıların sayısı, sayfanın yapısı, kaliteyi analiz etmek açısından sıralama sistemini iyileştirmek için mevcuttur.
Google’ın algoritması son derece karmaşıktır ve bir web sitesini ilk sonuçlar arasına yerleştirmek için gerekli tüm parametreleri ortaya çıkarmaz. Birisi size ilk Google sonuçlarına sihirli bir şekilde ulaşmanız için bir çıkış yolu sunuyorsa, dikkatli olun. Muhtemelen kandırılıyorsunuz.
Google’da üst sıralara ulaşmanın avantajları

İnternet Pazarlama kuruluşu Ninjas’ın 2017 anketine göre, Google’ın arama sayfalarının sonuçlarındaki tıklama oranı veya tıklama oranı, kullanıcıların yaklaşık% 59,25’i tarafından ilk sayfada yapıldı.
Peki bu sonuçlar bugün nasıl? Bu TO oranını zaman içinde izlemek istersek ne tür sonuçlar öne çıkacaktır? Ekim 2018’de bir örnek vermek gerekirse, mobil cihazlarda uluslararası web siteleri için ilk sıradaki ortalama TO %28,13 oldu. Ekim 2019’da bu oran %31,42’ye yükseldi. Haziran 2020’de yalnızca büyümeyi değil, aynı zamanda mobil aramaların artma eğilimini de kanıtlayan %32,81’lik bir büyüme oldu. Google Organik CTR Geçmiş Verileri
Yani web sitenizin ve içeriğinin ilk Google sonuçları arasında yer alması çok önemlidir! Daha fazla erişim, daha fazla satış anlamına gelebilir. İlk sonuçlar arasında yer alan firmalar kesinlikle kendi segmentinde ürün, hizmet veya çözüm arayan kullanıcılar tarafından görülüyor ve bu da her yönüyle çok olumlu bir getiri sağlıyor.
Neyse ki, web sitesi sıralamasını iyileştirmeye yardımcı olan kanıtlanmış birkaç iyi SEO uygulaması var. Sayfa içi ve sayfa dışı SEO teknikleri, web sitenizin veya içeriğinizin Google tarafından kabul görmesi ve daha yüksek konumlara ulaşması için gereklidir.
Aşağıda göreceğimiz adımlar, içeriğinizi Google’ın algoritmasının en son kurallarına göre nasıl yapılandıracağınızı gösterecek ve böylece ilk sonuçlara doğru sıralama sürecini hızlandıracaktır.
Her şey anahtar kelimenizi seçmekle başlar
SEO uyumlu makale yazmayı düşünerek yapılması gerekenlerin başında, anahtar kelime seçimi gelir. Organik Google sonuçlarında görünme niyetiyle bir makale yazıyorsanız, SEO bağlamında iyi bir makalenin her zaman anahtar kelime seçimi ile başladığını unutmamalısınız. Bu, bir makalenin en önemli kısmıdır, çünkü sadece yazınızı değil, aynı zamanda daha sonra bahsedeceğimiz bazı etiketlerin optimizasyonunu da yönlendirecektir.
Bu bilgiyi bile bile, bazı insanlar bu seçim anında neyi değerlendireceklerini bilmeden bir metnin anahtar kelime odağını seçmekte zorlanırlar. Bu durumla özdeşleşirseniz, bu sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olacağız.
Konuyu Google’da ve diğer arama motorlarında kimse aramazsa mükemmel içerik üretmenin faydasız olduğunu anlamalısınız.
İçeriğinizin Google’da sıralamaya odaklandığı anahtar kelimelere dikkat etmek gerekir.
İdeal anahtar kelime nasıl seçilir?

SEO için, uyulması gereken basit kurallardan oluşan bir kitap olmadığından, her SEO uzmanının çalışmak için ideal anahtar kelimeyi seçme yöntemi vardır. İdeal anahtar kelimeyi seçmek için savunduğumuz yöntem, bir anahtar kelimenin 4 boyutlu analizi yoluyla çalışır. Bunu şu kapsamda bilmek gereklidir:
- Arama hacmi;
- Zorluk sıralaması;
- Bu anahtar kelimenin temsil ettiği dönüşüm hunisi adımı;
- Anahtar kelime için mevcut site yerleşimi.
Bu 4 boyuttaki anahtar kelimeyi bilerek, makalenizin anahtar kelimesini seçme konusunda nitelikli hale gelirsiniz. Böylece SEO uyumlu makale satın al kararı vermek veya bir içeriği sıfırdan yazmak konusunda elinizde iyi bir başlangıç noktası bulunacaktır. Uygulamada, önceliklendirmeniz gereken analiz edilen anahtar kelimelerin özellikleri, büyük ölçüde hedeflerinize bağlı olacaktır.
Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeler
Neredeyse ıssız bir mahalle sokağında büyük bir giyim mağazasına sahip olmak çok karlı olmayabilir. Arama hacmi çok az olan bir anahtar kelime için Google’ın ilk sırasına sahip olduğumuzda da aynı şeyi söyleyebiliriz.
Bu nedenle, yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri hedeflemek, bir makale oluşturmak için oldukça ilgi çekicidir.
Düşük sıralama zorluğu
SEO’nun para birimi zamandır. Bir makaleyi çok popüler ve tartışmalı bir anahtar kelimeyle konumlandırmak istiyorsanız, harcanması gereken çaba muhtemelen çok daha büyük olacaktır.
Bu, konumlandırılması zor olan anahtar kelimelerle çalışmamamız gerektiği anlamına gelmez, ancak makaleye odaklanan anahtar kelimeyi seçerken, şu soruyu sorarken bunu dikkate almamız gerektiği anlamına gelmez.
Bu durumda, düşük zorlukta bile işletmeniz için anlamlı olan ve sonuç olarak daha düşük bir arama hacmine sahip olan terimleri seçmek, ilk sonuçlarınızdan yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
İlk 3 pozisyon arasında konumlandırma
Daha önce bahsettiğimiz Gelişmiş Web Sıralaması sayfasında, en son sonuçlar, Google’daki sonuçlara yapılan tıklamaların %60’ından fazlasının yalnızca ilk 3 konum arasında dağıtıldığını göstermektedir.
Bu, yerleşimlere yakın konumlandırılmış içeriği iyileştirmek için çalışmanın bir fırsat olabileceği anlamına gelir, çünkü normalden daha az çabayla konumlara tırmanmak ve o alana en yüksek tıklama hacmiyle girmek mümkündür.
Makalenizin anahtar kelime odağını seçerken bu parametrenin analizi şu şekilde çalışacaktır: söz konusu anahtar kelime için zaten bu ilk 3 konuma yakın konumdaysanız, çoğu durumda zaten konumlandırılmış olan sayfayı optimize etmek daha avantajlıdır. – Sıfırdan bir makale oluşturmak yerine. – Ama her zaman analizinize değecektir.
İlgili anahtar kelimenin karşılık geldiği dönüşüm hunisinin adımı
Bu boyut, kısa kuyruk anahtar kelimeler ve uzun kuyruk anahtar kelimeler kavramıyla çok güçlü bir korelasyona sahiptir. Huni fonu anahtar kelimeleri, normalden daha büyük bir satın alma niyetine sahip olanlar olacaktır. Genellikle uzun kuyrukludurlar.
Bu boyutun yorumunu netleştirmek için bir diş kliniği bağlamında bir örnek verelim:
- Dönüşüm hunisinin en iyi anahtar kelimesi: “diş ipi nasıl kullanılır”. Niş ile ilgilidir, ancak gerçek bir satın alma niyetini temsil etmez;
- Anahtar kelime: “diş beyazlatma türleri”. Niş ile ilgilidir, gerçek bir satın alma niyetini temsil etmez, ancak bir diş kliniğinin sahip olduğu bir hizmetle ilgilidir;
- Anahtar kelime: “Unimed anlaşmalı diş hekimi danışmanlığı”. Niş ile ilgilidir ve gerçek bir satın alma niyetini temsil eder.
Bu boyutun analizi, burada bahsedilen diğerlerinden daha özneldir. Çünkü seçim, SEO çalışmanızla sahip olmak istediğiniz hedefleme türüne bağlı olacaktır.
Makalenizin anahtar kelime odağını, burada bahsedilen 4 boyutu dikkate alarak seçerseniz, yolun yarısını bulursunuz!
LSI Anahtar Kelimeleri
LSI, Latent Semantic Indexing’in kısaltmasıdır. Başka bir deyişle, LSI anahtar sözcükleri, robotun (tarayıcı veya örümcek olarak da bilinir, web sitelerine göz atma, bilgileri okuma, her şeyi tarama ve sunucuda bulunan verileri depolama) işlevini yerine getirmesi için yaratılmıştır.
Bu şekilde, arama çok daha sezgisel ve alakalı hale gelir. Örnek: “televizyon” ararsanız, gösterilen LSI anahtar kelimeleri, kullanıcıların aradığı diğer ilgili konuların yanı sıra “televizyon fiyatları”, “televizyon için UHF anteni” gibi sonuçları da gösterecektir.
İçeriğiniz de LSI Anahtar Kelimelerine dikkat edilmesi ve yazınız boyunca bu kelimeleri kullanmanız önerilir. Özellikle de halihazırda devam eden bir blog projeniz için blog yazısı satın al kararı verme aşamasındaysanız, çalışacağınız ajansın mutlaka bu kapsamlarda içerikler oluşturmuş/oluşturuyor olmasına dikkat etmelisiniz.
İpucu: Google’da, bir arama yaptığınızda, arama sonuçları listesinin en altına gidin ve LSI anahtar kelimeleri için altı çizili, kalın harflerle yazılmış birkaç öneri olduğunu görebilirsiniz. Gönderinizle ilgili öngörüler elde etmek için bu sonuçları kullanarak bazı testler yapabilirsiniz.
Etiket Optimizasyonu
SEO için optimize edilmiş bir metin oluştururken dikkate alınması gereken tüm sayfalarda ve web sitelerinde bulunan bazı HTML etiketleri vardır.
Makalenin anahtar kelime odağının seçimi, bu etiketlerin optimizasyonu için çok önemlidir, çünkü burada alıntı yapacağımız her şey bu seçim yoluyla optimize edilebilir.
SEO Uyumlu Makale İçin Meta Başlık etiketi
Title etiketi teknik SEO denildiği gibi, bir organik sonuçlarda odak ve arama motorları tarafından analiz edilen birinci parametrelerden biridir. İçerik oluşturmadan önce sahip olunması gereken belli başlı dikkat noktalarından biridir.
Bu etiket, sayfanız açıldığında tarayıcı sekmesinde görünecektir ve iyi bir bağlama ek olarak yayında bulunan odak anahtar kelimesini içermelidir. Yaklaşık 56 karakter sınırına dikkat edin ve mümkünse başlığın başında anahtar kelimeyi kullanın.
Sayfanızın arama motorları tarafından iyi görüntülenebilmesi için iyi bir başlık çok önemlidir. Ayrıca, TO (gösterimler ve tıklamalar) aynı zamanda bir sıralama faktörü olduğu için çekici olması gerekir. Sonuçlarda kesileceklerinden karakter sınırını aşan çok büyük başlıklar oluşturmaktan kaçının.
Başlık etiketi, <title> METİNİNİZ </title> html etiketi kullanılarak yapılandırılır. İpucu: Her zaman makalenin anahtar kelime odağını başlık etiketinde kullanın , çünkü ilk sıralarda olmak ile anahtar kelimeyle meta başlığa sahip olmak arasında bir ilişki vardır.
Meta açıklama etiketi

HTML meta etiketi <meta name = ”description”>, içeriğinizin açıklamasıdır ve çok yüksek öneme ve belirli ayrıntılara sahiptir.
Google, 2009’dan beri ne meta açıklamanın ne de meta anahtar kelimelerin bir sıralama faktörü olarak daha fazla katkıda bulunmayacağını duyurdu. Bu bilgilere rağmen, meta açıklamanın optimizasyonundan bu yazıda iki nedenden dolayı bahsediliyor:
1. Neden: Sayfanızın sıralamasını doğrudan etkilemese de, iyi bir meta açıklama yazmak ve anahtar kelimeyi kullanmak SERP sonucunuzdaki tıklama oranını artırabilir. Kullanıcı Google’da bir anahtar kelime aradığında ve meta açıklamanızda göründüğünde, söz konusu anahtar kelime otomatik olarak kalınlaştırılarak kullanıcının dikkatini daha fazla çeker. Arama sonuçlarındaki tıklama oranı bir sıralama faktörü olduğundan, bu etikete gereken önemi vermek önemlidir;
2. Neden: Meta açıklaması ve ayrıca başlık etiketi, aynı zamanda kanıtlanmış bir sıralama faktörü olan Hemen Çıkma Oranını büyük ölçüde etkileyebilir. Yazının devamında bu konuya daha derin değineceğiz.
Özetle Google, meta açıklamadaki anahtar kelimeleri izlemez ve bu etiket organik bir sıralama faktörü değildir. Ancak, daha önce belirtildiği gibi daha çok bir sıralama faktörü olan TO’yu doğrudan etkiler.
Bu nedenle pek çok firma ve SEO ve pazarlama profesyoneli, olması gereken özeni göstermemektedir. Birisinin Google’da arama yaptığında, birden çok sonuç üreten bir veya daha fazla anahtar kelime yazdığını düşünün. Her bir kişiyi iyi bir TO’ya sahip olmaya erişmeye nasıl ikna edeceğinizi düşünmek gerekir.
Başlık Etiketleri
Google, başlık etiketleri aracılığıyla bir sayfanın hiyerarşik düzenlenmesini teşvik eder. Bunlar “h1”, “h2”, “h3” … “h6” dır. Makalenizde bu etiketler normalde başlık, alt başlık, alt başlık vb. olarak işlev görür. Başlığa atıfta bulunan “h1”, alt başlığa atıfta bulunan “h2” vb.
Başlık etiketlerinde makalenin anahtar kelime odağının kullanılmasının önemi, söz konusu her bir başlığın veya alt başlığın önemi ile orantılıdır. Google arama robotu tarafından doğrulanan ilk öğelerden biri, tam olarak başlıkta anahtar kelimenin varlığıdır.
Örneğin “h1” başlık etiketinde anahtar kelimenin kullanımı önemlidir ve her zaman kullanılması önerilir. İçeriğinizi daha taranabilir ve okunması kolay hale getirmek için birkaç alt başlık arasında ayırmanız önemlidir. Unutmayın: çok uzun paragraflardan kaçının ve büyük miktarlarda metin arasına yeni alt başlıklar koyun.
Diğer başlık etiketlerinde, tümünün anahtar kelimeyi içermesine gerek yoktur, sonuçta bu bile kullanıcı dostu değildir. Yine de, anahtar kelimeyi bu başlık etiketlerinden birinde zorlama ve kullanışlı görünmeyecek şekilde kullanmamak kaydıyla, geçirebilirsiniz.
Anahtar kelime kullanım yoğunluğu
Bu ipucu daha çok SEO uyumlu makale satın al kararı verecek olan kişiler ve aynı zamanda bu kapsamda içerik üretecek kişileri yakından ilgilendirir. Birkaç yıl önce, içerik üretimi ile uğraşan ve kendilerini Google’da iyi konumlandırma hedefi olan tüm insanların kafaları arasında bir şüphe uyandı.
Soru şuydu: “anahtar kelimeyi içeriğimde kaç kez kullanmalıyım?” Eskiden bu soruya cevap çok değişkendi. Orada bir dizi öneri ortaya çıkmaya başladı, ancak hepsi toplam içerik hacminin %1 ila %3’ü arasında değişiyordu.
Yani, her 100 kelime için, makalenin anahtar kelime odağı 1 ila 3 kez görünebilir. Ancak Google’ın algoritmasının evrimiyle, bunun sabit bir kural olmadığı giderek daha açık hale geldi. En önemli şey, seçilen kelimeyi daha önce gördüğümüz gibi etiketlerde belirtmek, içeriğinin tamamında kullanmak ama her zaman doğal bir şekilde.
SEO araçları tarafından belirtilen yüzdeler yalnızca bir parametreniz olması ve SEO uyumlu makale yazmayı daha iyi kullanmanıza yardımcı olmak içindir. Ancak bunu asla mutlak bir gerçek olarak görmezsiniz. Unutmayın okuyucu için içerik kalitesi hepsinden en önemli faktördür.
İç Bağlantılar
Kullanıcının sitenizde olabildiğince fazla zaman geçirmesini sağlamak, Google için harika bir işarettir. Hemen Çıkma Oranı ile ilgili olarak, sitede geçirilen süre iyi bir kullanıcı deneyimi anlamına gelebilir. Makalenizde diğer ilgili makalelere işaret eden dahili bağlantıların olması bu tür davranışları teşvik edebilir.
Google arama robotu, sayfaların dahili bağlantılarının (aynı sitedeki diğer bağlantılara götürenler) miktarını ve kalitesini izleyerek kullanıcıyı bağlamı tamamlayan içeriğe götüren etki alanlarını pozitif olarak puanlar.
İçerik geliştirme sırasında, sitenizdeki diğer sayfalara bağlanabilecek ifadeleri eşleyin. Kullanıcının yönlendirileceği sayfanın alakalı olması ve bağlantılı olan cümlenin anlamını tamamlaması gerektiğini unutmayın.
Diğer bir iyi uygulama da, her zaman bağlam kullanarak bağlantı kurmaktır, yani açılış sayfasıyla ilgili olması gereken ifadeleri seçmektir. “Erişmek için burayı tıklayın” gibi dahili bağlantılardan kaçının. Bunun yerine, bağlantıyı “XYZ ile ilgili gönderimiz aracılığıyla bu konunun derinliklerine inin” gibi ifadelere ekleyin.
Bu yeterli değilse, dahili bağlantıyı oluşturarak Google’ın bağlantılarda gezinen web sitenizde gezinmesini de kolaylaştırmış olursunuz.
Harici Bağlantı
Dış bağlantılar da iç bağlantılar kadar önemlidir. Google, bağlantıların alaka düzeyini, miktarını ve kalitesini aynı şekilde izler. Ayrıca, bahsettiğiniz web sitesi içeriğinizden hoşlanıyorsa, sayfanız, yayınınıza atıfta bulunan ve alaka düzeyini daha da güçlendiren bir bağlantı alabilir.
Diğer siteler sizin sitenize bağlantı verdiğinde, etki alanınızın otoritesini artırır ve Google sıralamasında bir üst düzeye çıkarsınız. Siteniz harici sitelerden ne kadar çok bağlantı alırsa, sayfanız o kadar fazla yetki ve konum kazanır.
Google, bu diğer sitelerden bağlantı paylaşma uygulamasını memnuniyetle karşılamaktadır. Bu faaliyeti bir alışkanlık haline getirin, kaliteli malzemeler oluşturun ve yetkisi olan harici sitelerden bağlantılar arayın.
Geliştirilecek içeriği planlayıp tanımladıktan sonra, harici sitelerden kendi parçalarınızı tamamlayan materyalleri araştırın. Yaptığınız her gönderiye en az 1 harici bağlantı koymaya çalışın ve konu içinde gerçekten referans olan siteleri araştırın.
İçeriğinizle ne kadar iyi ve alakalı olursa, referans verilen site, bağlantı ve sıralama kazanma şansınız o kadar artar.
Görsellerin Kullanımı
Bir sayfada görsellerin Google için olumlu bir nokta olduğuna dair bir kanıt yok, ancak çeşitli pazar analizlerine dayanarak, görüntülere ve diğer görsel öğelere sahip olmanın konumlandırmayı olumlu yönde etkilediğini açıkça görüyoruz.
Makalede en az bir resme sahip olmak, metni daha kolay hale getirir ve sonunda kazanması daha zor olan, diğer durumlarda muhtemelen sayfayı terk eden kullanıcıyı tutabilir ve URL’nin hemen çıkma oranını düşürür.
Görüntülerin kullanımı, alternatif metin ve görüntünün kendisi gibi öğelerden seçilen odak anahtar sözcüğünü kullanmak için bir fırsat daha verir.
Yazı Boyutu
Diğer birçok iyi SEO uygulaması gibi, içeriğin Google’da iyi konumlandırılması için olması gereken boyut söz konusu olduğunda kesin bir sayı veya mükemmel bir formül yoktur. Yine de, her makalenin amacına bağlı olarak, birçok kelimeden oluşan bir metin şunlara meyillidir:
- Konuya eksiksiz bir şekilde yaklaşın ve böylece kullanıcıyı tatmin edin;
- Makalenin anahtar kelime odağını doğal bir şekilde kullanın.
2020’de güncellenen bir Backlinko araştırmasında, Google’ın En İyi 10 listesindeki bir sonucun genel ortalama kelime sayısının 1447 kelime olduğu bulundu. Aynı araştırmaya göre, , daha uzun içerik, daha kısa gönderilere kıyasla daha fazla geri bağlantı biriktirme eğilimindedir.
İpucu: makalelerinizdeki konulara her zaman eksiksiz bir şekilde yaklaşın! Başka bir deyişle, içerik zaten tamamlanmışsa ve boyutu bin kelimeden az ise, büyümesi için “şişirmenin” bir anlamı yoktur. Ayrıca bu, SEO uyumlu makale satın al kararı veren kişiler açısından da önemlidir. Bu tür içeriklerin yüksek oranda olduğu bir web sitesi, SEO açısından olumsuz bir puana sahip olacaktır.
Aynı şey tam tersi şekilde de geçerli: içerik bin kelimeden azsa, ancak daha kapsamlı bir şekilde yaklaşılabiliyorsa, bunu yapın.
SEO için bu toplam metin üretimi hacmi içinde, içeriği tamamlayan giriş, özet ve diğer paragraflar gibi diğer ilgili öğelere ayrı ayrı bakmak önemlidir.
Giriş
Giriş, ana alt başlıktan sonraki ilk paragrafla başlar. Bu bölümde, odak anahtar kelimesini ve LSI anahtar kelimelerini her zaman bağlamla birlikte akıcı bir şekilde kullanmaya çalışmanız da önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre Google’ın arama algoritması da ilk paragraftaki anahtar kelimelerin kullanımını izliyor. Bu nedenle, iyi bir giriş, kullanıcıyı konumlandırmak ve karşılamak için büyük önem taşır. İçeriğin neden yazıldığını, hangi sorunları çözdüğünü ve kimin için tasarlandığını biraz daha anlatmanız gereken alandır.
SEO Uyumlu Makalelerde Özet(Tablo) Bölümü
Sayfanın başında, tercihen ilk ekran kaydırmasından önce, içeriğinizi bölen tüm alt başlıkları kullanarak sıralı bir liste (sayısal, madde işaretleri veya oklarla) oluşturun – bu nedenle, altyazıları sayfa boyunca çok iyi bölmeniz önemlidir.
Böylece her şey daha organize olur ve sayfanızdaki kullanıcı deneyimini iyileştirir.
Paragraflar
İnternet için yazılan içerik, küçük metin bloklarına iyice bölünmelidir. Her paragrafta 4 satırı geçmemeye çalışın. Bu bölme, metnin okunmasını kolaylaştırır ve okunabilirliği artırır.
İçeriğinize erişen kullanıcılar bir cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar veya bilgisayar kullanıyor olabilir. Tüm cihazlarda gezinme deneyimini ve kullanım kolaylığını geliştirerek paragrafları birkaç satır ve iyi bölünmüş olarak bırakmak için daha fazla neden. Gereksiz bölümler yaratarak metninizin kalitesini daha da kötüleştirmeye gerek olmadığını belirtmekte fayda var.
CTA’lar veya harekete geçirici mesajlar
İngilizce Harekete Geçirici Mesajdan bir CTA, okuyucuyu içerik sırasında bir karar vermeye teşvik etmeyi amaçlayan bir eylem çağrısından başka bir şey değildir.
Genellikle bir CTA çağrısı, emir kipinde bir fiil alır, örneğin:
- Bakın;
- İnceleyin;
- Göz Atın;
- Okuyun;
- Tıklahın;
- Daha fazlasını öğrenin;
CTA, metin yazımında türetilen, metin yazma sürecini içeren ve okuyucuyu stratejik olarak planlı ve yapılandırılmış bir şekilde karar vermeye yönlendiren bir tekniktir.
Bir kişiye rehberlik etmek ve onu bir metinde karar vermesi için etkilemek kolay bir iş değildir. Aslında, hedef kitlenin ve ikna, zihinsel tetikleyiciler ve uyum teknikleri gibi psikolojik çalışma alanlarının farklı anlayışlarını gerektirir.
Okurlarınızı ikna etmek ve doğal bir bağ kurmak için merak uyandırma, ayrıcalık duygusu veya duygusal bağlantılar kullanma gibi çeşitli teknikler kullanabiliriz.
Yazınızın tüm CTA’larında metin yazarlığı tekniklerini kullanmanız ve bundan daha fazlası, tüm içeriğinizde aynı teknikleri başarıyla yaymanız gerekir. Hedef kitlenizi derinlemesine tanımanın ve yazıları çok iyi yapılandırmanın yanı sıra, doğru zamanı ve CTA’ları nerede konumlandıracağınızı bilmek çok önemlidir.
Kısacası, ister dahili ister harici bir bağlantı için içeriğinizi doğru zamanda diğerine bağlayın. Önerilen temayla ilgili olarak CTA’nın okuyucu için oluşturduğu alaka düzeyine odaklanın ve bunu kendi yararınıza kullanın.
Hemen Çıkma Oranı ve SEO uyumlu makale açısından etkisi

İçerik boyunca daha önce tartıştığımız gibi, Hemen Çıkma Oranı, sayfanıza giren ve birkaç saniye içinde ayrılan ziyaretçilerin oranıdır. Bu metrik, Düşük Hemen Çıkma Oranına sahip sitelerin Google’da daha iyi performans gösterme eğiliminde olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Ama evet, bu oranı iyileştirmenin birkaç yolu var:
Snippet Alanlarının Düzenlenmesi
Kullanıcının, arama sonuçlarında sizin sitenize ait olan bağlantıya tıklamasını sağlamak, çabanızın sadece küçük bir yüzdesidir. Kullanıcı hemen girip çıkarsa, tıklamamasından daha kötüdür.
Bu nedenle, Snippet’te (meta başlık ve meta açıklamadan oluşan Google sonucu), makalenizin sunmadığı bir şey için söz vermeyin. Gönderinizle tutarlı bir meta başlık etiketi yazın. Aynı şey meta açıklama için de geçerli.
Baştan ilginç içerikler oluşturun
İçeriğinizi, özellikle de girişte süsleyin. Kullanıcının içeriğini okuması için istendiğini hissetmesi gerekir. Resimler, videolar ve infografikler bu durumlarda bize her zaman yardımcı olabilir.
Kullanıcının sorusunu mümkün olan en kısa sürede yanıtlayan bir makale hazırlayın, çünkü bu yanıtı bulmak ne kadar zor olursa, sayfayı değiştirme şansı da o kadar artar.
Sitenizi analiz etmeniz için Google’ın size soracağı 20 soru
Google, zaman zaman algoritmasının nasıl çalıştığına dair ipuçları yayınlar. SEO uzmanları tarihsel olarak hangi sıralama faktörlerinin en önemli olduğunu biliyor olsa da, bu hiçbir zaman çok basit değildir. Eylül 2019’da, şirketin blogundaki web yöneticilerine yönelik bir gönderi, bu sefer sorular biçiminde yeni yönergeler getirdi.
Bunlar, her ihtimale karşı kendinize sormanız gereken sorulardır. Kendi içeriğinizi değerlendirmeniz için 20 soru var. Ancak endişelenmeyin: varoluşsal krize yol açan türden sorular değiller. Buradaki fikir, sitenizin algoritmalar tarafından daha iyi değerlendirilmesi için bunları geleneksel yönergelere paralel olarak kullanmaktır.
Google’ın bu paylaşımı, esas olarak sonuç sayfalarına düşmekten endişe duyan sayfa yöneticilerine hitap ediyor. Bunun bir dizi faktör nedeniyle olabileceğini ve ayrıca hiçbir şeyin kesin olmadığını açıklıyor. 20 soru, web yöneticisinin neyin yanlış olabileceğini değerlendirmesine hizmet edecektir.
Google İçerik Yönergeleri
İçerikle ilgili sorular 4 türe ayrıldı. Aşağıda hepsini inceleyebilirsiniz.
İçerik ve kalite ile ilgili sorular
- İçerik orijinal bilgi, rapor, araştırma veya analiz gösteriyor mu?
- Konunun anlamlı, tam veya kapsamlı bir tanımını içeriyor mu?
- Materyal, ilgili analizleri veya ilginç ve orijinal bilgileri sunuyor mu?
- İçerik başka kaynaklara dayandığında, yalnızca kopyalamaktan veya yeniden yazmaktan kaçınıyor ve malzemeye değer ve özgünlük katıyor musunuz?
- Sayfa başlığı ve/veya başlığı, içeriğin açıklayıcı ve faydalı bir özetini gösteriyor mu?
- Sayfa başlığında ve/veya başlığında abartılı veya şok edici terimler kullanmaktan kaçınıyor musunuz?
- Bu, yer işareti koyacağınız, bir arkadaşınızla paylaşacağınız veya birine tavsiye edeceğiniz sayfa türü mü?
- Bu içeriği bir dergide, ansiklopedide veya basılı kitapta görmeyi bekler miydiniz?
Uzmanlık düzeyiyle ilgili sorular
- İçerik, bilgiyi güvenilir bir şekilde, kaynağın açık bir gösterimi, özel bilgi kullanımının kanıtı ve yazar veya yayının web sitesi hakkındaki verilerin (bir sunum sayfasına bağlantılar olarak) birlikte sunuluyor mu?
- İçeriği üreten web sitesinde bir arama yaptıysanız, güvenilir olduğu veya konuyla ilgili bir otorite olarak geniş çapta tanındığı izlenimi edinir miydiniz?
- Materyal, konuyu iyi bildiği kanıtlanmış bir uzman veya meraklı tarafından yazılmış mı?
- İçerikte kolayca kontrol edilebilecek gerçek hatalar var mı?
- Mali durumunuzla veya hayatınızla ilgili konularda bu içeriğe güvenir misiniz?
- Sunum ve üretim soruları
- Yazım veya stil sorunları var mı?
- İçerik iyi mi üretilmiş veya aceleyle ya da çok az özenle yapılmış gibi görünüyor mu?
- İçerik kitlesel olarak üretiliyor mu yoksa birçok içerik oluşturucu tarafından dış kaynak mı kullanılıyor? Geniş bir web sitesi ağına yayılmış mı? Bu faktörler, belirli sayfaların ve web sitelerinin üretimini daha az dikkatli yapma eğilimindedir.
- Sayfada, kullanıcının dikkatini dağıtan veya ana içeriğe müdahale eden aşırı miktarda reklam var mı?
- Materyal mobil cihazlarda doğru görüntüleniyor mu?
Karşılaştırmalı sorular
- İçerik, arama sonuçlarındaki diğer sayfalara kıyasla önemli bir değer sunuyor mu?
- İçerik site ziyaretçilerinin ilgi alanlarına mı hizmet ediyor, yoksa materyalin yalnızca sayfanın arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek amacıyla yapılmış gibi mi görünüyor?
Ana ipucu: Rakibinizden daha iyi içerik oluşturun!
Rakipleriniz aynı konuda zaten içerik yayınladıysa, bu onların Google tarafından sıralandığı anlamına gelir. Bu nedenle, sonuçlar sayfasında üst sıralarda yer almak istiyorsanız içeriğinizin bundan çok daha iyi olması gerekir.
Kendi içeriğiniz daha iyi değilse, sayfanın seçilen anahtar kelime için iyi sıralanması olası değildir. Bu çalışmada bir referans olan Moz CEO’su Rand Fishkin, içeriği rakiplerinden 10 kat daha iyi hale getirmeyi tavsiye ediyor. Aşağıdaki ipuçlarıyla videonun tamamına göz atabilirsiniz:
Pratikte bunu nasıl yapılabilir?
Bunu pratikte yapabilmek için aşağıdaki kontrol listesini ana ipuçlarıyla takip edebilirsiniz:
- Google’da anahtar kelime için arama yaparken, ilk sonuçları ve bunların hangi özelliklere sahip olması gerektiğini değerlendirin, bunlar genellikle konuyla ilgili en kaliteli içeriktir;
- Metin boyutunu (kelime sayısı) ve odak anahtar kelimenin ve varyasyonlarının kaç kez kullanıldığını analiz edin;
- Ayrıca, içeriğinizin daha iyi olmasını sağlamak için içerikle cevaplanan sorulara, yorumlarda okuyucuların övgü ve şüphelerine ve materyalde kullanılan medyaya dikkat edin;
- Bu materyali kullanıcı için nasıl daha eksiksiz, anlaşılır ve çekici hale getirebileceğinizi düşünün.
- Bir ipucu, belirli bir içeriği farklı bir perspektiften veya yoldan sunmaktır (kutunun dışında düşünün).
SEO Uyumlu Makale: SEO Uyumlu İçerik Oluşturmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu ipuçlarıyla içeriğinizi ana rakiplere göre zaten geliştirebilirsiniz. Peki ya organik trafik için izleyebileceğiniz 3 ayrıntılı adım dizisine ne dersiniz? Yazıyı okumaya devam edin.
Ancak dikkatli olun: Bu sonuca ulaşmanın sihirle sanki hızlı bir şeyle yapılabileceğini düşünmeyin. İlk pozisyonların kazanılmasıyla ödüllendirilmek için çok çalışmak gerekiyor.
1. Adım: İlk sayfaya ulaşmaya en yakın içeriği bulun
Adım 1, blogunuzda zaten yayınlanmış olan içerikler arasından, ilk sayfaya çok yakın olan, ancak henüz oraya ulaşmamış olanları bulmaktır.
Genel olarak, zaten ikinci sayfada, 11. ve 20. konumlar arasında bulunan içeriğe bakmalıyız. Bu makaleleri optimize etmek, onları ana sonuç sayfasına yönlendirmenin anahtarı olacaktır.
SEMrush gibi araçlar, bir web sitesinin Google’daki her konum grubunda kaç anahtar kelimeye sahip olduğunu görüntüleyebilir.
Ancak sonuçların kendilerine bakmanın yanı sıra, SERP’i rakipler açısından analiz etmek de önemlidir. Sonuçta, halihazırda halkla ilgili birkaç site varsa, ilk sayfaya gitmek o kadar kolay olmayabilir. Bu, özellikle içerik pazarlama çalışmalarıyla başlayan şirketler için geçerlidir.
Nereye bakacağınızı bilmeden kaybolmamak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- İlk sayfada görünen sonuçların alanına bakın
Bazı durumlarda, optimize etmek istediğiniz anahtar kelimeye ilişkin sonuçların ilk sayfasında zaten Hürriyet, Milliyet ve benzeri gibi “Premium” sitelerin olduğunu görürsünüz. Hemen tüm bunların harika içerik portalları olduğunu söyleyebilirsiniz, bu yüzden onlardan daha iyi konumlandırılmak zordur.
İçerik seçiminizi yapmak için, hangilerinin SERP’de bu kadar güçlü rekabete sahip olduğunu belirleyin ve ilk odağı koymak için daha küçük rakiplere sahip kelimeleri arayın.
- Moz uzantısını kullanın
Zaten MozBar’ı biliyor musunuz? Bu, Moz tarafından Google Chrome için bir uzantı aracılığıyla sunulan ücretsiz bir araçtır ve Google’ın arama sonucundaki her sayfa için hangi Etki Alanı Otoritesini ve Sayfa Otoritesini belirlemenize olanak tanır.
Bunlar önemli sıralama faktörleridir ve bu uzantıyı kullanmak Google’ın ilk sayfasına gitmek istediğimizde önemlidir. Çünkü SERP’de görünen tüm sitelerin ne kadar alakalı olduğunu her zaman hemen bilemeyiz.
MozBar ile aranan kelime için rekabetin gücünü belirlemeye yardımcı olan otorite önlemlerini görebiliriz.
- Arama eğilimini anahtar kelimeye göre belirleyin
SERP’in anahtar kelimeleriniz için nasıl davrandığını belirledikten sonra, optimizasyon önceliklerinizi seçmede bir başka önemli faktör olan arama trendlerine bakma zamanı.
Bu, çabalarınızı yükselişte olan, yani sadece şu anda değil gelecekte de iyi sonuçlar getirebilecek aramalara odaklayabilmeniz için temel bir analizdir.
Temel olarak, arama geçmişine bakmanız ve şunları belirlemeniz gerekir:
- Büyüyorsa, her ay gelişiyorsa;
- Bir süredir aynı seviyede ise;
- Veya düşüşteyse.
İkincisi üzerinde çalışmak, sizi ilk sayfaya bile götürebilir, ancak elbette sonuç her zaman beklenen gibi olamayabilir. Bu, yükseliş eğiliminde olan ve ancak o zaman son birkaç ayda iyi bir arama hacmine sahip olan ancak yükselişte olmayan anahtar kelimeleri seçmeyi kolaylaştırır.
Bunun için Google Trends veya Ubersuggest gibi bazı araçları kullanabilirsiniz.
2. Adım: Rakiplerin hangi H1 ve H2 başlıklarını kullandığını analiz edin
Bir içerik parçasının birkaç bölümü ne söylediğini ve kalitesini gösterebilir. Giriş okuyucunun ilgisini çekebilir veya çekmeyebilir. Sonuç, bir sonraki adıma götürmelidir. Ancak içerik boyunca görünen iç başlıklar da aynı derecede önemlidir.
SEO düşünüldüğünde, sonuç sayfalarının bir içerikle alaka düzeyi verip vermeyeceği başlıklardan gelmektedir. Uygulamada, kullanıcının birincil arama amacına yanıt vermeleri gerekir.
Bu nedenle, bunun öncekilerden ayrı bir adım olması gerekiyor. Hangi başlıkların ht ve h2 html olduğunu eşlemek, içeriğinizin rakiplerinizden daha iyi hale gelmesi için hangi yapıyı oluşturmanız gerektiğini anlamak için çok önemlidir.
Yani bu adımın pratik kısmı:
- Makalenizde de kullanmak için, rakip içerikte her zaman hangi başlıkların göründüğünü belirleyin;
- Hedef kitlenize daha da fazla yanıt verebilmek için kullanılan başlıkların hacmini belirleyin;
- Hangi başlıkların kullanılmadığı, ancak içeriğinizi farklılaştırmak için hangilerini dahil edebileceğinizi değerlendirin.
3. Adım: En çok geri dönüşü alın
SEO uyumlu makale satın al kararında, SEO stratejisinin en önemli noktalarını zaten bilenler için geri bağlantılardan bahsetmekten vazgeçemezsiniz. Dolayısıyla, bir sonraki adım, diğer sitelerin güncellenmiş içeriğinize Dofollow Bağlantıları aracılığıyla başvurmasını sağlamaktır.
Geri bağlantıların nasıl alınacağını açıklamak için bazı benzetmeler yapabiliriz. Örneğin etkinliklerde, katılımcıların ve sponsorların potansiyel müşterileri yakalamaları gerekir. Ancak ekip orada standda kalırsa bu olmayacaktır. Ekibin hareket etmesi ve mekanın önünden geçen insanlarla proaktif olarak iletişim kurması gerekir.
Benzer şekilde, bir iç satış görevlisinin potansiyel müşterileri ile iletişime geçmesi gerekir. Gökyüzünden bir satış düşeceğini düşünerek duramaz. Bu, bir etkinliğe katılanların, katılımcıların önceden herhangi bir etkileşimi olmaksızın standları ziyaret etmeleri gibi bile gerçekleşebilir. Ancak bunların hepsi çok nadirdir!
Geri bağlantıların yakalanmasına dönersek, formül aynıdır. Hatta bazı organik geri bağlantılar görünebilir, ancak sonuçlarınızı garanti altına almak ve organik konumunuzu iyileştirmek için, bağlantıları dahil etmek üzere bir tür ortaklık yapabilecek diğer sitelerle iletişim kurmanız gerekir.
Güncellenen içeriğinizi sunarak, diğer sitenin izleyicileri için neden önemli olduğunu söyleyerek ve böylece sayfanıza işaret eden geri bağlantı talebinde bulunarak e-posta yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz. Gelecekteki ortaklarınızın kim olabileceğini öğrenmek için SERP’nin kendisini kullanın.
Bonus: SEO Uyumlu Makale Satın Al Kararlarında Dikkat Edilecek Yapısal İçerik Şablonu
Bu kadar ileri gittiyseniz, şimdi bu teoriyi uygulamaya koymanın zamanı geldi! Size yardımcı olmak için, SEMRush tarafından başarılı içeriğinizi oluşturmanıza yardımcı olacak bir şablon bulunuyor. Kendini Google’da iyi konumlandıran içeriğin yapılandırılması için SEO uyumlu makale şablonu için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Bu bilgiler ışığında, sitelerinizin Google sıralamalarını olumlu yönde etkileyebilecek içerikler ve makale fiyatları 2021 hakkında bilgi için, içerik hizmetleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.